Зустріч з педагогічними працівниками КЗ «Будинок дитячої творчості» КМР

Академічна доброчесність, нетерпимість до проявів корупції та хабарництва є одними з основних засад державної політики у сфері освіти відповідно до статті 6 Закону України «Про освіту».

Центром ПРПП Кам`янської міської ради в рамках навчання  педагогічних працівників було проведено зустріч з колективом КЗ «Будинок дитячої творчості» КМР (директор Прозоров О.О.), в ході якої обговорили зазначені засади, пригадали ключові поняття та визначення термінів.

Корупція в закладах освіти – це можливі корупційні відносини між працівниками (адміністрацією закладу та педагогічними працівниками) та батьками здобувачів освіти. Вона може проявлятися у вигляді хабарництва, яке тягне за собою необ’єктивне оцінювання, а це вже  порушення академічної доброчесності. Зміст останньої розкритий в пункті 1 статті 42 Закону України «Про освіту», де академічна доброчесність визначається як «сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень». Хабарництво визначається як надання (отримання) учасником освітнього процесу чи пропозиція щодо надання (отримання) коштів, майна, послуг, пільг чи будь-яких інших благ матеріального або нематеріального характеру для отримання неправомірної переваги в освітньому процесі. Необ’єктивне оцінювання визначається як свідоме завищення або заниження оцінки результатів навчання здобувачів освіти.

Консультантом Центру ПРПП Вікторією Бондарчук також було закцентовано увагу на можливих порушеннях антикорупційного законодавства в умовах конфлікту інтересів та видах відповідальності за порушення академічної доброчесності. Партнерство між всіма учасниками освітнього процесу – керівний принцип для забезпечення інтересів дитини.