Інструменти ІКТ сучасного педагога

Стрімке розповсюдження цифрових технологій на ринку праці і в суспільстві робить цифрові компетентності громадян не менш важливими серед інших життєвих компетентностей. Цифрова компетентність передбачає впевнене та критичне використання цифрових технології у професійній діяльності, повсякденному житті та спілкуванні. Повною мірою це стосується і системи освіти. Опис цифрової компетентності педагогічного працівника містить вимоги до структури та рівнів цифрової компетентності, необхідних для успішного здійснення професійної діяльності педагогічними працівниками в умовах розвитку цифрового суспільства, та словник термінів, що використовуються.

Структура цифрової компетентності педагогічного працівника

Одним із завдань Центру ПРПП є допомога у розвитку цифрової компетентності педагогам та і засвоєнні сучасних інформаційних технологій. На її вирішення було спрямовано і проведений Тиждень цифрової компетентності педагога, матеріали якого ви можете подивитись тут .

Розвитку цифрової компетентності сприятиме перегляд освітнього серіалу Цифрові навички для вчителів”, де фахівці розповідають про цифрові інструменти, які можна використовувати в дистанційному навчанні.

Опанувати цифрові інструменти та знайти ідеї, які можна реалізувати у цифровому освітньому середовищі, допоможе безкоштовний курс від EdEra “Цифровий учитель”

Сучасний інструментарій, розроблений для організації та підтримки освітнього процесу, є вкрай різноманітним. Виконати його повний огляд не представляється можливим.

Нижче наведена систематизація найбільш популярних інструментів за сферами їх використання. Будемо вдячні за поради щодо доповнення викладеної систематизації.

Платформи для організації навчання:

HUMAN ШКОЛА – Зручні та сучасні інструменти для навчального закладу (система управління навчанням, аналітика, шкільна соцмережа, рефлексія). Безкоштовно для державних ЗЗСО.

НОВІ ЗНАННЯ  Електронні класні щоденники та журнали. Зручна система дистанційного навчання. Заклад освіти повинен бути приєднаним до системи “КУРС “Школа””.

ЄДИНА ШКОЛА – Інформаційно-комунікаційна система, призначена для закладів освіти, учнів та їх батьків, включає електронні журнал та щоденник. Є мобільний додаток. Рекомендована МОН України.

Google Classroom – інструмент, який дозволяє викладачам створювати, впорядковувати, розподіляти завдання, виставляти оцінки, коментувати, організовувати ефективну взаємодію з учнями в режимі дистанційного навчання або в режимі реального часу. Доступний у веб-версії та на мобільних пристроях. Інтегрований із багатьма сервісами Google, зокрема, Google Docs, Google Drive, Gmail, Google Календар. Платформа доступна для власників акаунта Google. Карантин: онлайн-сервіси для вчителів. Серія 4. «Google Classroom для організації дистанційного навчання»

Моя школа –  платформа, яка поєднує в собі функції електронного щоденника, журналу та забезпечує життєдіяльність усього навчального процесу. Учні, вчителі та батьки можуть легко отримувати і ділитися інформацією про освіту дітей та процеси, що відбуваються у навчальному закладі. Система налічує більше 100 корисних функцій для кожного із користувачів, починаючи від електронних журналів та щоденників, до планування уроків та формування повної звітності.

Мій клас – українська електронна освітня система, яка реалізує технологію дистанційного навчання. Дозволяє вчителям використовувати готові завдання з основних предметів шкільної програми з 1 по 11 клас або оцифрувати власну навчальну програму.

Moodle – безкоштовна, відкрита система управління навчанням, яка дозволяє створити персоналізоване навчальне середовище, організувати взаємодію між викладачем та учнями, підтримувати очне навчання, організувати традиційні дистанційні курси. Має простий інтерфейс та добре докуметовані ресурси.

Open Edx – хмарне рішення для управління навчанням з відкритим вихідним кодом, розроблене та впроваджене Масачусетським технологічним інститутом та Гарвардським університетом. OpenEdx Дозволяє адаптувати зовнішній вигляд платформи, мову та налаштування під користувача (учня або викладача-розробника курсу). Можна розмістити відеолекції, конспекти, презентації, тестові завдання різних типів, долучити користувачів до обговорення на форумі.

Canvas – онлайн-платформа, яка дозволяє учням проходити курси, дивитися семінари, лекції та виконувати домашні завдання онлайн. Інтерактивна, адаптивна та проста у використанні. Викладачі та студенти можуть спілкуватися через відео-конференції та популярні месенджери. Студенти та викладачі, які діють індивідуально (не підписуючись цілою школою), можуть безкоштовно користуватися програмою.

ClassDojo – інструмент для оцінки роботи класу в режимі реального часу. Насамперед розрахований на вчителів початкової та середньої школи. Мета сервісу – надати швидкий коментар учням про їх роботу в класі і мотивувати на ефективну навчальну діяльність. Інструкція з використання платформи Class Dojo. Алгоритм реєстрації вчителів та учнів. Робота в платформі. Практичний вебінар по Class Dojo. Карантин: онлайн-сервіси для вчителів. Серія 3. «Дізнаємось більше про Class Dojo»

Classcraft – більш доросла версія ClassDojo, яка має значно більше можливостей та дозволяє перетворити уроки на справжні епічні пригоди (має певний безкоштовний функціонал). 

Edmodo – інтерактивний онлайн-ресурс, завдяки якому педагоги, учні та батьки можуть успішно взаємодіяти та спільно вирішувати нагальні проблеми. Викладач може створити віртуальний навчальний простір та наповнити його потрібною інформацією. Учень може використовувати для поглиблення знань з певної теми, під час підготовки до ЗНО чи олімпіади, працюючи над проектом тощо. Підходить для створення тестів, вікторин, опитувань тощо та зручного обміну ними з учнями. Edmodo перекладено українською мовою. Користуватися сервісом можна безкоштовно.

Webex Meetings – платформа для дистанційного навчання для закладів вищої освіти та шкіл. Онлайн уроки з відео та аудіо високої якості, опитування, оцінювання, спільна робота. Легко нтегрується з іншими системами управління навчанням. Цифрова дошка, спільне редагування та інтерактивне опитування. Вартість – від 750 грн/викладач/рік.

Kahoot – навчальна платформа, за допомогою якої можна проводити інтерактивні заняття та перевірку знань студентів за допомогою онлайн-тестування. Отримати доступ до неї можна через веб-браузер або додаток Kahoot у Google Play або App Store. Як зареєструватись та використовувати платформу «Kahoot!» для дистанційного навчання

mozaBook – інтерактивне освітнє програмне забезпечення для вчителів: цифрові книги, зошити, інтерактивні робочі аркуші, а також різноманітні ілюстрації, анімації та численні презентаційні ефекти.

Серіал “Тренінг для тренерів” з цифрової освіти (розміщений на порталі “Дія. Освіта”) розповість про те, як планувати змішане навчання, зберігати інтерес дітей на уроках, інтегрувати онлайн-курси в уроки.

Ресурси для створення навчальних матеріалів:

  • Learningapps.org – створення навчальних вправ
  • Wizer.me – створення робочих аркушів
  • ClassTools.NET – створення навчальних вправ
  • Study Stack – створення навчальних вправ
  • PurpozeGames – створення ігор
  • Wixie – створення ігор
  • Wakelet – створення інформаційних добірок на основі матеріалів Internet. Сервіс можна використовувати як сценарій уроку, ділитись у режимі посилань (формувати списки матеріалів для самостійного вивчення і домашніх завдань), перетворити колекцію у PDF-документ, або запостити на сайт 
  • Edpuzzle – сервіс для легкого створення особистих відеоуроків, роликів з аудіо/текстовими коментарями та вбудованими запитаннями різного типу
  • Padlet – мультимедійний ресурс для створення, спільного редагування та зберігання інформації

Контроль результатів навчання:

  • Онлайн-тести “На урок” – Інтерактивні завдання для контролю знань і залучення учнів до активної роботи у класі та вдома
  • Всеосвіта: тести – бібліотека та конструктор тестів за предметами
  • Master-test.net – сервіс створення тестів та он-лайн тестування
  • Online Test Pad – безкоштовний багатофункціональний сервіс для проведення тестування та навчання
  • Classtime – сервіс тестування учнів, створення інтерактивних уроків, організації командних ігор
  • Quizlet – створення навчальних карток та робота з ними
  • Equity Maps – сервіс для створення статистики щодо участі учнів у обговоренні під час роботи дискусійного клубу

Веб-сервіси для створення презентацій:

  • Power Point (Microsoft PowerPoint, PowerPoint on-line, Microsoft PowerPoint мобільний додаток)
  • Microsoft Sway – сервіс для швидкого створення бюлетенів, презентацій та документів, об’єднання документів
  • Keynote –  програма для створення презентацій, розроблена компанією Apple як конкурент Microsoft PowerPoint на платформі Macintosh
  • Canva – онлайновий інструмент для створення дизайнів і публікації матеріалів
  • PowToon – створення анімованих відео-презентацій
  • Slides – on-line сервіс. Короткий огляд сервісу
  • Piktochart – сервіс створення інфографіки. Короткий огляд сервісу
  • Beautiful.ai – конструктор презентацій з великою кількістю шаблонів
  • SlidesMania – безкоштовні творчі шаблони PowerPoint та теми Google Slides
  • SlidesCarnival – безкоштовні шаблони PowerPoint та теми Google Slides
  • Video Scribe – сервіс для автоматичного створення анімації на дошці, а також багатьох інших стилів анімації

Платформи для відеозв’язку:

Сервіси для скорочення посилань:

Узагальнений досвід впровадження E-learning та перелік програмно-інструментальних платформ для роботи з мобільними пристроями учнів на уроках різних навчальних дисциплін можна подивитись тут