Освітні втрати

Перші слухання «Освітні втрати й освітні розриви на рівні загальної середньої освіти: вимірювання та механізми подолання» було проведено Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 11 травня 2023 року.

Результатом слухань у Комітеті стало визначення комплексу заходів, необхідних для розроблення системи вимірювання освітніх втрат і освітніх розривів, яка може бути застосована й після скасування воєнного стану в Україні, а також конкретних механізмів компенсації освітніх втрат і освітніх розривів.

Посилання на матеріали слухань «Освітні втрати й освітні розриви на рівні загальної середньої освіти: вимірювання та механізми подолання».

Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти підготували дослідження (короткий огляд від Освіторії). У ньому пояснили, як тривалі перерви в навчанні українських дітей можуть вплинути на суспільство. 

Дослідники з Організації економічного співробітництва та розвитку і Світового банку запропонували основні механізми подолання освітніх втрат. Проте жоден з них не є панацеєю, варто застосовувати ці кроки в комплексі.

Та перш ніж надолужувати навчальні втрати, потрібно провести діагностику рівня успішності учнів. Це дозволить виявити нагальні потреби та розставити пріоритети, спираючись на об’єктивні дані.

Кроки подолання освітніх втрат.

  • Додатковий рік навчання: для всіх учнів або лише тих, які мають значні навчальні втрати.
  • Заняття або курси під час канікул.
  • Індивідуальні або групові репетиторські заняття коштом держави.
  • Інтеграційні групи або класи: для школярів, яким потрібно надолужити окремі предмети.
  • Перегляд та адаптація навчальних програм відповідно до потреб учнів.
  • Додатковий освітній контент із тем, що потребують надолуження.
  • Курси для вчителів, де навчають ефективно долати освітні втрати.
  • Посилення шкільної автономії та співпраця педагогічних колективів.

Рекомендації щодо організації програм з надолуження освітніх втрат

Щоб виявити та надолужити навчальні прогалини, МОН та проєкт «SURGE» розробили діагностичні тести для педагогів.

Покрокова інструкція для вчителя

Діагностичні тести для 5-10 класів на ВШО з:

  • Таке тестування дозволить без зайвого стресу дізнатися, наскільки добре клас або окремі учні й учениці засвоїли матеріал. За підсумками тестування вчитель отримує загальну статистику успішності, а також рекомендації тем для додаткового опрацювання. Кожен з учнів матиме персональний звіт з добіркою матеріалів та відеоуроків для надолуження знань.
  • Тести розробляли вчителі та автори стандартів і навчальних програм. Відповідно до процедури наповнення платформи ВШО, діагностичні тести пройшли антидискримінаційну, психологічну, наукову та педагогічну експертизи.
  • Діагностичні тести створено в межах ініціативи «Збереження доступу до шкільної освіти» проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що фінансується урядом Канади та впроваджується компанією «Alinea International».

Інші матеріали про освітні втрати: