Забезпечити безпеку – відповідальність кожного

Поняття безпеки стало ключовим у житті українців. Розглядається різнобічно й різнопланово це питання і в освітянській сфері. Міністерство освіти й науки України спільно з Save the Children (це міжнародна неурядова гуманітарна організація, що складається з Save the Children International та 30 національних членів) розробили програму впровадження Політики Забезпечення Безпеки Дітей.

Організація Save the Children була заснована у 1919 році у Великій Британії у відповідь на трагедію Першої світової війни з метою поліпшення життя дітей шляхом покращення освіти, охорони здоров’я та економічних можливостей, а також надання надзвичайної допомоги у разі стихійних лих, війни та інших конфліктів. Бачення засновників – це світ, у якому кожна дитина захищена, має можливість розвиватися та бути залученою до прийняття рішень.

З 24 лютого 2022 Save the Children в Україні підтримали гуманітарною допомогою та основними послугами 802 546 людей, з них 436 529 – діти. У 2022 році вони спиралися на наявні програми та працювали в 7 напрямках, 24 областях, і з 33 партнерами. Сьогодні організація спільно з МОН розробили Політику Забезпечення Безпеки Дітей та пілотуватимуть її в закладах дошкільної освіти України. У нашому місті пілотниками стали учасники освітнього процесу Комунального закладу «Початкова школа «Волошка» Кам’янської міської ради (директор Тетяна Юрченко). Після такої апробації, опрацювання отриманих результатів та корегування політики впровадження всі заклади дошкільної совіти долучаться до цього проєкту.

На початковому етапі необхідно зрозуміти принципи, концептуальні ризики, щоб стати амбасадорами впровадження Політики Забезпечення Безпеки Дітей. З цією метою було організоване навчання тренерів у місті Київ для представників кожної області України. Таким тренером з нашого міста стала консультант ЦПРПП Тетяна Тринадцятко, пройшовши триденний тренінг від фасилітаторів SCI та МОН.

Під час інтенсивного навчання учасники зрозуміли принципи забезпечення безпеки дітей дошкільного віку, захисту від будь-яких видів насильства, зрозуміли протоколи звітності та реагування на його прояви у ЗДО та підготувалися до впровадження Політики Забезпечення Безпеки Дітей.